Y-Loft City,山西长治

参考造价:暂未填写| 空间:建筑景观| 面积:50150平米| 浏览数:495
案例简介 Case description
你会如何想象一种北上广深之外的现代社区生活?不再批量复制随处可见的“欧式”公寓楼群,一线城市之外能否诞生自己的新建筑定义?在山西省长治市,这个曾有过繁荣重工业历史的小城,叠术建筑用 80后住宅项目Y-Loft City做了次大胆尝试。
Superimpose breaks with conventional residential planning in Chinese industrial hinterland by creating three towers that reshape the living community for the post 80’s generation.

▽项目概览,overall of the project ©CreatAR

在山西长治市的老工业区,Y-Loft City再次整合了公共空间与住宅空间,去除围墙与大门,让三座塔楼公寓成为视线汇聚的白色地标。高度落差与旋转处理打破了单调的水平、垂直重复。明亮的白色轻质立面明快连续地跨过间隔空间,以纹理与周边社区形成强烈又和谐的对比。雕塑手法令阳台跳出乏味的整齐排列,仅用暗色水平阴影就完成了整体质感的表达。这种低成本但个性鲜明的现代设计风格,替代了整齐划一、随处可见的“标准欧陆风格社区”,协助业主用合理预算造出更有吸引力的生活场所,成为长治新CBD区域的关键节点。Y-Loft City为Y世代青年客户展现了本地现代社区生活的新可能,以高出周边60%的定价成功发售。

Superimpose designed three white sculptural residential loft apartment towers for the so-called Y-generation, focused on quality of life and breaking with the conventional residential development typology. Within months, all apartments were sold for 160% of the surrounding residential market value. The towers are situated on top of a non-gated and community orientated retail village and integrated as part of the Changzhi CBD masterplan, also designed by Superimpose.

▽轴测图,axonometric drawing ©Superimpose叠术建筑
Y-Loft City,山西长治_1
Y-Loft City位于长治市的新CBD区域,这里有深厚的工业社区历史。过去,人们在此共享着同一种对现代化的期望与工业文化传统。当工业文化变为工业遗产,原本的坐标系随之消失,长治被以地价、商业等元素重新定位为三线、四线城市,人们只能以一线城市为模板想象理想生活。对叠术而言,Y-Loft City项目是挑战。

The fifty thousand square meters mixed-use development is located in a new CBD district of Changzhi, a fourth tier industrial city in Shanxi Province which is facing rapid urbanisation and has around three million inhabitants. Most often this urbanisation process leads to a cookie-cutter residential typology referring to surrounding precedents instead of focusing on genuinely improving living standards and/ or striving for urban and contextual integration. Superimpose convinced client and government to deviate from the standard approach in order to stand out and differ from classicistic European-style drab residential developments that are dominating the new-built residential skyline in China’s hinterland. Most importantly the design challenge was to target and appeal to a young generation.

▽由周边老旧小区看项目,viewing the project from the surrounding residential community ©CreatAR
Y-Loft City,山西长治_1
如何为这个融合着不同历史元素的区域重新展现一种共同生活——既根植于自己的本土文化体验,又能够汇聚社区的力量持续更新。叠术在宏观与微观的空间层面精巧地组合出对这个挑战的回应。在更小的尺度上,Y-Loft City再次重新组合了公共空间与住宅空间。与周边那些早期建成的住宅社区相比,最直接的差别是“围墙+大门”的消失。开放的公共空间包含斜向交错的通道与地面、下沉面双重活动区域。5万平方米的建筑面积通透呈现,让Y-Loft City不仅是周边区域处处视线可及的白色地标,也成为人们随时可到达的行动中心点。叠术拒绝使用整齐划一的复制方式。三座公寓建筑高低不同,朝向各异,却彼此呼应,成为整体空间的三个构建支点。社区共同体与独立居住这两种氛围在由支点构成的区域内兼容并存。这种空间结构,引导了人们从内、从外观看建筑的方式。

Superimpose responsed to this challenge in both macro and micro scale with simple tools in order to improve usability, liveability, general appearance, and connectivity with the other sites within the masterplan: The plan layout intentionally opens up to the surrounding sites with schools, a hotel, cultural hubs and hospital; The residential towers have been rotated, shaped and positioned to increase uninterrupted views out from each single living space while simultaneously orientating each apartment to maximized sunlight exposure; Light and bright materials have been used to contrast with the dull surrounding developments;

▽城市新地标,New Landmark of the city ©CreatAR
Y-Loft City,山西长治_1
▽由高层看周边城市环境,Viewing the surrounding city environment from high level of the project ©CreatAR
Y-Loft City,山西长治_1
与连续、一贯的整体风格感并存的,是每一个个体Loft单元同时得以凸显于观看者眼前。叠术用雕塑手法把阳台从乏味的整齐排列中拉出,将直角元素从外立面的平面扩展为每座公寓四面上的立体凹凸结构。这种变换中的构造强调着阳台所通往的个体居住想象。作为与白色主体的对比,暗色从每一层窗框、窗玻璃延伸到阳台的金属栏杆,呈现着强烈的存在感。阳台的这种凸显设计并不只是出于形式的动机,它也塑造了一种真实的均质生活体验:不论是三座塔楼中的哪一座、哪一个房间,都能最大限度地拓展光照范围。叠术与开发方在使用规则上也有共识:阳台不会封闭,这种所有居住者共同享用的体验会一直持续。

A loft-concept has been applied in order to achieve more living space per square meter and a variety of unique balconies have been added to each residential unit in order to provide identity to the tower and valuable outdoor space to each inhabitant and unlike other nearby developments. Unlike the majority of developments with balconies, this developer has agreed with providing strict rules on how inhabitants should remain to use their balconies as outdoor space.

▽用雕塑手法把阳台从乏味的整齐排列中拉出, variety of unique balconies have been added to each residential unit ©CreatAR
Y-Loft City,山西长治_1
▽开放的阳台使所有居住者共享体验,Open balconies allow all occupants to share the experience ©CreatAR
Y-Loft City,山西长治_1
业主期望用合理的预算造出真正的现代设计风格。叠术在Y-Loft City项目中使用简单而独特的强对比方法,替代掉泛滥的繁复装饰结构,降低了外立面所占用的造价成本。对于Y世代青年用户而言,这是更具有吸引力的生活场所,又不会由于堆砌装饰而让价格高不可攀。因此,Y-Loft City以高出周边社区60%的定价成功发售。Y-Loft City所在的空间,如果与数十年前轴承厂时代的空间时空重叠,将会呈现出一种意外的共同特征:多种城市和社区功能,在同一个有机体内组合。轴承厂所属的厂房、住宅区、医院、学校曾经连为一体。Y-Loft City区域也与基于旧厂区建造的博览中心、文创园建筑等公共空间遥遥呼应。

Keeping the construction budget low was key to achieving an inexpensive and affordable development for the Y-generation. By using the balconies as sculptural elements, the project could refrain from expensive façade materials and from poorly detailed façade beautifications often seen in surrounding developments. Instead Superimpose opted for a simple yet refined material palette of white facades with contrasting dark aluminium window frames and panels, together with slightly reflective glass. The balconies have been cladded with white perforated aluminium. The general plan layout of the project has a Y-shaped axis and is not gated like surrounding developments. This strategy connects the site to other sites and the nearby fifteen former bearing factories built in 1945 owned by the same client which represent a significant historical and cultural value to the city of Changzhi. As part of the masterplan, Superimpose convinced the client and government to preserve these factories from planned demolition. By transforming this area into a regional cultural hub, it reinstates and enhances the community value of the surrounding sites, such as Y-Loft City.

▽项目细部,details of the project ©CreatAR
Y-Loft City,山西长治_1
Y-Loft City既是叠术对开头问题的回答,又是新的提问——在无数急速发展中的中国小城,是否也能产生这一种以生活/社区形态而非价格、地段为核心吸引力的住宅项目?建筑师还能为新的社区形态演进做些什么?设计者与业主应怎样协作,珍惜利用既有的文化资源以创造新的社会生活?这是未来我们必将继续探索的问题。

Y-Loft city is not only meant as an answer to this particular design challenge, but also aims to question how to develop residential areas in rapidly growing third and fourth tier cities in China. Can new residential projects be more attractive and take inspiration from the quality of life and community, rather than only focussing on profit making models. What else can architects do for the evolution of the residential community? How should designers and clients collaborate and cherish existing cultural resources to create a new social life, new integrated communities and a new normal in the Chinese hinterland. This is a challenge Superimpose will continue to explore in the future.

▽项目展现出本地现代社区生活的新可能,non-gated and community orientated retail village and integrated as part of the Changzhi CBD masterplan ©CreatAR
Y-Loft City,山西长治_1
▽总平面图,master plan ©Superimpose叠术建筑
Y-Loft City,山西长治_1
▽底层平面图,ground floor plan ©Superimpose叠术建筑
Y-Loft City,山西长治_1
▽塔楼标准层平面图,standard floor of the tower ©Superimpose叠术建筑
Y-Loft City,山西长治_1
项目名称:Y-Loft City
设计方:Superimpose叠术建筑
项目设计&完成年份:2018-2021
主创及设计团队:Carolyn Leung, Ben de Lange, Ruben Bergambagt
Carolyn Leung, Ben de Lange, Ruben Bergambagt, Pablo Gonzalez Gonzalez, 谢慧敏
项目地址:山西长治
建筑面积:50,150 m²
摄影版权:
摄影师 – 建成 / CreatAR
摄影师 – 建造中 / Marc Goodwin
客户:长治市昌盛房地产开发有限公司
品牌:
外立面:铝面氟碳漆保温装饰一体板 (材料生厂商:四川福美来装饰);
外立面:灰泥面氟碳漆保温装饰一体板 (材料生厂商:四川福美来装饰);
阳台:白色穿孔铝板

Project name:Y-Loft City
Design:Superimpose
Design year & Completion Year:2018-2021
Leader designer & Team:Carolyn Leung, Ben de Lange, Ruben Bergambagt
Carolyn Leung, Ben de Lange, Ruben Bergambagt, Pablo Gonzalez Gonzalez, Xie Huimin
Project location:Changzhi, Shanxi Province, China
Gross Built Area (square meters):50,150 m²
Photo credits:
Photographs Completed / CreatAR
Photographs Construction / Marc Goodwin
Clients:Changzhi Changsheng Real Estate Co., Ltd.
Brands / Products used in the projrct:
Facade: Thermal insulation composite wall panel with aluminium finishing (Manufacturer: Fumeilai Deco);
Facade: Thermal insulation composite wall panel stucco finishing (Manufacturer: Fumeilai Deco);
Balconies: White perforated aluminum panels

相关推荐

北京华润·里巷灯光设计
北京华润·里巷灯光设计
罗昂设计:上海汇宝集团迈大研发中心
罗昂设计:上海汇宝集团迈大研发中心
新作|燕晗高地:对话与重生 / 一乘建筑
新作|燕晗高地:对话与重生 / 一乘建筑

所有评论 ( 0 )

手机设计本

随时提问题,随意赏美图

设计本官方微信

扫描二维码,即刻与本本亲密互 动,还有更多美图等你来看!

关注我们

免责声明:本网站部分内容由用户自行上传,如权利人发现存在误传其作品情形,请及时与本站联系。