北京华润·里巷灯光设计

参考造价:暂未填写| 空间:建筑景观| 面积:12000平米| 浏览数:297
案例简介 Case description
语笑人同坐,闲坐数留萤 。
夜幕降临后的里巷,褪去白日里的喧嚣,散溢出柔和自然的光线,静静地抚平快节奏都市人群内心的浮躁。清澈自然的光影下,一对父子怡然小憩,闲话二三,在暂得停留的片刻里感受心灵境界的亲近与回归。
People sit together while chatting and laughing, enjoying a slow and relaxing lifestyle.
When night falls, the hustle and bustle of the daytime fade away in the Instreet. Instead, the soft and natural light quietly calms and heals the people from fast-paced urban life. Under the clear and natural lighting, a father and his son rested and chitchatted there comfortably, feeling the closeness and return of spirit during the temporary stay.
北京华润·里巷灯光设计_161839
△灯下闲坐的父子,father and son sitting under the light © TOPIA图派视觉

城市精神绿洲的时代呼唤
The Call of the Times for the Urban Spiritual Oasis

城市化进程的加速极大地改善了人们的生活环境和方式,但高频的生活节奏和剧增的精神负重问题也随之暴露开来。以北上广为代表的一线城市而言,人们无暇流连于仅具有基础功能的空间之中,由此,构建城市人文空间环境,激活空间的情绪包容性和深层生命力,成为城市更新的迫切需求和时代呼唤。在与Kokaistudios合作的北京凤凰汇•里巷(以下简称里巷)这一城市更新项目中,PROL光石嵌入人本理念思考,聚焦人在光影环境下的情绪释放,以照明方式主动介入公共空间,致力于将里巷打造成兼具功能性和品质感的城市精神绿洲。
The rapid process of urbanization has greatly improved people’s living conditions, followed by the rapid pace of life and the sharp increase in mental stress. For the first-tier cities represented by Beijing, Shanghai and Guangzhou, people have no time to linger in spaces with only basic functions. Therefore, it is urgent and necessary to build the urban humanistic space environment and to activate the emotional tolerance and vitality of space. It has become the call of the times for the urban renewal. In the urban renewal project of Beijing CR Land Galleria Shopping Center Instreet Renovation (hereinafter referred to as Instreet) in cooperation with Kokaistudios, PROL embedded human-oriented thinking, focusing on the emotional release of people in the lighting environment. Through active lighting design interventions in public space, PROL was committed to make Instreet an urban spiritual oasis with both functionality and quality.
北京华润·里巷灯光设计_161839
△项目概览,general view © TOPIA图派视觉

里巷更新迭代的照明探索
Illumination Exploration of Instreet Renovation

里巷位于北京市朝阳区,周边紧邻一片高档居住社区,一众商业中心、轨道交通在此汇集,兼具商业、居住和办公等功能。建筑设计经由河流概念,衍生出流线型的铺装和中岛。Kokaistudios大胆破除空间冗余元素,对建筑景观进行整体提升,改造后的里巷流线清晰,满足了周边居民及游客需求,成为了一条专注于服务社区生活方式的公共性街道。经过与Kokaistudios的充分交流,PROL光石对其理念进行引申,让灯光语言契合建筑概念,制造最佳的“城市州岛”光环境体验,充分释放光的隐性价值。
Located in Chaoyang District, Beijing, Instreet is adjacent to a high-end residential community, where a number of business centers and traffic hinges gather here, serving as commercial, residential and working functions. The architectural design spawned streamlined paving and middle island from the river concept. Kokaistudios boldly removed redundant elements in space and improved the overall landscape. After the transformation, Instreet featured clear traffic line to meet the needs of surrounding residents and tourists, becoming a public street serving the community. After communication with Kokaistudios, PROL followed the same design concept, so that the light fit the architecture to create the best light environment experience of “city archipelago”, and to fully release the hidden value of light.
北京华润·里巷灯光设计_161839
△项目区位,location © Kokaistudios
北京华润·里巷灯光设计_161839
△改造前后的里巷鸟瞰,aerial views of the instreet before and after the renovation © 图源Kokaistudios 摄影师金伟琦

精致照明 赋能商业
Exquisite Lighting Empowers Business

照明的迭代探索首先发生在商业街内。里巷周边紧邻一片高档住宅社区,住宅区建筑表面实测亮度在0.25-1.25 cd/㎡之间,在这样的光环境下,嵌入一片高亮度的商业街区会直接破坏已经长时间建立起来的安静感受。由此,夜间灯光营造商业氛围的同时也要最大程度降低对住宅的影响成为设计第一要义。商业街的照明设计基调干净自然,整体亮度被妥善控制。设计师克制地将商业街和住宅区的亮度比设定在10:1,以达到整体视觉效果的平衡与和谐。考虑到采用彩色和动态光线对周边环境产生的光污染与噪音污染(人们与光线互动时产生的噪音),摒弃商业街区照明设计中这一惯用方法,因地制宜地采用纯净的白色和温暖的黄色来凸显空间整体的自然特质,营造更加生活化、轻松高级的休闲购物社交场所。
The exploration of lighting first took place in commercial streets. Instreet was next to a high-end residential community, and the measured brightness of the residential building surface was between 0.25-1.25 cd/m2. In such a light environment, embedding a high-brightness commercial block would destroy the quiet feeling that had been established for a long time. Therefore, it has become the most important concern of lighting design to create a commercial atmosphere while minimizing the impact on the residence. The lighting design tone of the commercial street was clean and natural, and the overall brightness was properly controlled. Te brightness ratio between the commercial street and the residential area was restrainedly set at 10:1 to achieve the balance and harmony of the overall visual effect. Taken into account of the light pollution and noise pollution (noise generated when people interact with light) caused by the use of colored and dynamic light, the project abandoned this common lighting method of commercial blocks, but adopted pure white and warm yellow to highlight the overall natural characteristics of the space. It finally created a more life-oriented, relaxing and upscale leisure shopping and social place.
北京华润·里巷灯光设计_161839
△里巷照明效果图,illumination renderings of the instreet © PROL光石

两侧店铺连续挑出的延伸雨蓬是Kokaistudios的建筑巧思,也为商街公共空间和个体店铺照明关系的处理提供了更多可能。店招LOGO被统一设定为静态、纯净的发光方式,表面亮度约为30-50cd/㎡,店铺内透光色温以2700-3000K为主,少数店铺可以根据品牌需求提高至4000K或出现少量色彩及变化。两侧店铺形成了连续流畅的视觉效果,提升了商街整体气质。主入口位置的LOGO特别设计了彩色变化效果,彰显“城市更新”的主题,制造了生动的吸引力。由此,一片纯净独特、不失品味与细节的商业街区被嵌入城市之中。人们在连续性光线的指引下,在轻松愉悦的灯光氛围中自在流连,为里巷创造了更为持久的商业价值。
The extended terraces of the shops on both sides designed by Kokaistudios provided more possibilities for the treatment of lighting relationship between the public space and individual shops. The signage was uniformly designed in a static and pure light-emitting method. The surface brightness was about 30-50cd/㎡ and the transmittance color temperature in the store was mainly 2700-3000K. A few stores can increase to 4000K or add a small amount of color change according to the brand demand. In this way, the shops on both sides form a continuous and smooth visual effect, which enhances the overall temperament of the shopping street. The logo at the main entrance is specially designed with color changing effects, highlighting the theme of urban renewal and creating a vivid attraction. As a result, a pure and unique commercial block without sacrificing taste and details was embedded in the city. Under the guidance of continuous light, people can linger freely in a relaxing and pleasant lighting atmosphere, creating more lasting commercial value for Instreet.
北京华润·里巷灯光设计_161839
△改造后的里巷,instreet after renovation © 图源Kokaistudios 摄影师金伟琦
北京华润·里巷灯光设计_161839
△沿街商业的照明融合,the lighting integration along the street © 图源Kokaistudios 摄影师金伟琦

隐性的光 疗愈情绪
Hidden Light Heals Emotions

聚焦都市人群内心,糅合灯光细节,以沉浸式的“城市州岛”光环境体验感疗愈城市骄躁情绪,是里巷照明设计迭代中对社会环境需求的深刻洞察。商街内覆盖的一系列景观雨篷网格,从视觉上破开了原本空旷的空间,将商业街分散的各部分连成一个有机整体。RPOL光石在景观雨篷网格造型下和绿树底部设置上照光线,呈现其自由变化的形态,满足了夜视的基本需求,也形成绿洲群岛相连的视觉美感。从住宅区俯视,同样可以获得里巷照明改造的舒适感和愉悦感,是对最佳光环境塑造的挑战和升华。设计师对可能破坏住宅区视觉感受的要素逐一考量干预:控制商街整体亮度、避免光线过多的动态和色彩变化、弱化商街内构筑物的“发光体”视觉效果,例如:景观雨蓬三角形网格自发光块点亮后表面亮度接近450-1000cd/㎡,考虑到发光面亮度的均匀呈现,设计师减少了三角形网格自发光块数量;特别选择隐藏向下照射发光方式的景观灯柱,衔接起商业街各部分,形成连续、流畅整体视觉感受的同时也丰富了商业街照明层次。
北京华润·里巷灯光设计_161839
△里巷照明设计概念,lighting design concept of instreet © PROL光石
北京华润·里巷灯光设计_161839
△沉浸式的“城市州岛”光环境,immersive lighting experience of “city archipelago” © TOPIA图派视觉
北京华润·里巷灯光设计_161839
△在景观雨篷网格造型下和绿树底部设置上照光线,seting up illumination under the canopies and at the bottom of the green trees © TOPIA图派视觉
北京华润·里巷灯光设计_161839
△隐藏向下照射发光方式的景观灯柱 © TOPIA图派视觉
lamp posts with a hidden downward light-emitting method

街区内点状分布的白色孔板盒子,被设计成承担不同功能性空间角色的岛屿:艺术空间、商街入口、地铁站入口。经过现场反复试验,最终将光线设置在白色孔板盒子内部,降低其表面亮度使之完美融于环境的同时,还意外带来岛屿漂浮的朦胧美感。在厚钢板围合而成的种植池底部设置暗藏光线,让光如同流水一般充分自然地溢散出来。商户沿街立面采用了横向百叶的建筑设计语言,呈现出起伏流畅的山水造型。照明设计增加连续的上照光线,凸显百叶的细微变化,产生的阴影强化了连续、有节奏的光线排布,带来山峦起伏之感。当人们站在商业街内看向两侧,在绿树掩映下,顿然生出置身山水之间的光照体验。


① | 现场试验:盒子外围设置光线 表面最高亮度约75cd/㎡
② ③ | 现场试验:光线改至盒子内部 表面亮度约2.5-10cd/㎡
北京华润·里巷灯光设计_161839
△白色孔板盒子,scattered white boxes © TOPIA图派视觉
北京华润·里巷灯光设计_161839
△近景,closer view © TOPIA图派视觉

诸多设计细节交融,一个完整的“城市洲岛”光环境跃然于眼前。被精心设计过的光,从以往多数存在的度假酒店和高端会所一跃走进大众,让人们在匠心雕琢的光影环境中看见情绪、抚平内心,感知光的可塑性。各个视角下自然温馨的视觉效果,兼具生活化与高级感的沉浸式照明体验,重塑了人们对照明设计的概念感知,契合人们对城市光环境更新迭代的精致追求和精神向往。
As a plenty of design details are blended, a complete “urban archipelago” light environment came into being. The carefully designed light which was formerly seen in resorts and high-end clubs came into the public space, allowing people to see their emotions, soothe their hearts, and perceive the plasticity of light in the carefully designed light and shadow environment. The natural and warm visual effects from various perspectives, as well as the immersive lighting experience that combined life and upscale flair, reshaped people’s perception of lighting design, and fit people’s pursuit and spiritual yearning for the urban lighting renewal.
北京华润·里巷灯光设计_161839
△连续、有节奏的光线排布 © TOPIA图派视觉

匠心构建人文光影环境
Ingenuity to Build A Humanistic Lighting Environment

在里巷的设计中,PROL始终坚持站在人文角度缜密、细致地探索。连续流畅的光线,巧妙安置的景观灯柱,配合周边葱郁的树木,排列出光影层次的进深感,在满足照明功能的基础上,构成了里巷自然惬意的照明表达和设计美感。PROL光石希望,商街内的光线变化可以更多的来自于如织的人流:人们被安静舒适的光线吸引进入街区,一些人被笼罩在光线之下,一些人位于光线附近,还有一些人处于暗影之中……人与光线时而交织,时而分离,形成最独到且极具魅力的人文光影环境。
In the lighting design of Instreet, PROL has always insisted on careful and meticulous exploration from a humanistic perspective. The continuous and smooth light,the cleverly placed landscape lampposts, along with the surrounding lush trees aligned to enrich the depth of light and shadow levels. On the basis of satisfying the lighting function, they constituted the natural and comfortable lighting expression and design aesthetics of Instreet. PROL hopes that the light changes in the shopping street can come more from the flow of people: when people are attracted into the block by the quiet and comfortable light, some are shrouded in the light, some are standing near the light, and some are in the shadows. The interaction between people and light will form the most unique and attractive humanistic light and shadow environment.
北京华润·里巷灯光设计_161839
△丰富的光影层次,rich light and shadow levels © TOPIA图派视觉


在里巷的照明设计中,设计师聚焦城市人文需求,迭代设计方式,深入探寻隐性的光在城市更新中的深层价值,以光影手段疗愈城市空间,于闹市之中辟出一隅心灵绿洲。每当夜幕降临,人们被里巷散溢而出的柔和光线所吸引,在清澈自然的光环境中驻足小憩,于繁忙城市生活罅隙中寻得一方精神自由空间。如今,城市更新的核心不仅仅只限于改造地块经济价值的提振,则更多在于空间中嵌入的人本理念思考:以空间主体中人的内心状态为切入点,细致地刻画出舒适、体贴、自然的沉浸式光影环境,持续地激发空间活力。未来,PROL光石在城市更新迭代中将继续洞察社会、人文角度背后的深切呼唤,以光的隐性价值探索为核心,以匠心设计构筑自然舒适的光环境体验,为城市空间赋予更多的生命力与活力。
In the lighting design of Instreets, the designer focused on the urban humanistic needs, iterated the design method, explored the profound value of hidden light in urban renewal, and healed the urban space with light and shadow, creating a spiritual oasis in the busy city. When night falls, people are attracted by the soft light that overflows from Instreet, in which they stop and have a rest in the clear and natural light environment, and find a space of spiritual freedom in their busy city life. Nowadays, the core of urban renewal is not only limited to boosting the economic value of renovated plots, but also lies in the humanistic thinking embedded in the space. Taking the inner state of the people in the space as the starting point, this project meticulously built a comfortable, thoughtful and natural immersive light and shadow environment which can continuously stimulate the vitality of space. In the future, PROL will continue to have an insight into the deep calls behind from social and humanistic perspectives in urban renewal fields, centering on the exploration of the hidden value of light, and constructing a natural and comfortable light environment experience with ingenious design, thus, bringing more vitality to the urban space.
北京华润·里巷灯光设计_161839
△细部,details © TOPIA图派视觉

项目名称:北京华润·里巷
项目地点:北京
占地面积:12000㎡
完成时间:2020年
业主单位:华润置地
照明设计:PROL光石
照明设计团队:李辉、景信、陈俊辉、殷玉莲、王嘉、崔璟仪
建筑设计:Kokaistudios(服务范围:城市更新+景观设计+建筑立面改造)
建筑施工图设计:中国建筑科学研究院
景观深化设计:里表都会
幕墙顾问:北京京通华幕墙工程咨询有限公司
标识顾问:Graphia International Limited
文案策编:王新颖
项目摄影:TOPIA图派视觉

相关推荐

明玥江山 | 属于韶关的山城水院
明玥江山 | 属于韶关的山城水院
罗昂设计:上海汇宝集团迈大研发中心
罗昂设计:上海汇宝集团迈大研发中心
Y-Loft City,山西长治
Y-Loft City,山西长治

所有评论 ( 0 )

手机设计本

随时提问题,随意赏美图

设计本官方微信

扫描二维码,即刻与本本亲密互 动,还有更多美图等你来看!

关注我们

免责声明:本网站部分内容由用户自行上传,如权利人发现存在误传其作品情形,请及时与本站联系。